Enstrm & Blom
slider3

Foto: Eveline Jonsson

Anna Enström, keramiker med ett stort trädgårdsintresse.

Anna Enström har sysslat med keramik på hobbynivå sedan tonåren och tog 2014 steget att starta egen verksamhet. Under det egna varumärket Enström & Blom skapar Anna produkter i stengodskeramik. Produktionen sker småskaligt och hantverksmässigt i en renoverad magasinslokal.

Blom är Annas fiktiva kollega, en sorts kreativ alter ego, och symbolen för hennes stora tädgårdsintresse och de botaniska inslag som finns i verksamheten. Under sommarhalvåret vaknar Bloms kärlek till trädgårdsarbetet och man kan då finna ett utökat sortiment med trädgårdstillbehör hos Enström & Blom.

Förutom att designa och tillverka föremål i egen regi, lockar Anna gärna fram skaparlusten hos andra på sina workshops. Här är alla välkomna, nybörjare som erfarna, unga som gamla. Mer information om våra workshops finner du under fliken med samma namn.

FUNKTIONELLT OCH SNYGGT VARDAGSGODS ATT ANVÄNDA OFTA.

Kollektionen består av ett litet antal omsorgsfullt framtagna basmodeller i enkla former och med flera funktioner. Bruksgods för daglig användning som tål att diskas i maskin, värmas i mikro samt klarar kyla och frost. Modellerna är lätta att kombinera och använda mångsidigt. Keramiken är av ljust stengods och glaserad i en blå, grön och neutral färgskala i fem nyanser: Skörd, Skare, Bölja, Blåbär och Skägglav.

”Jag vill att min keramik ska skapa vardagsvärde. Användaren ska kunna njuta av en unik och hantverksmässigt framtagen produkt som samtidigt är praktisk och tål att användas varje dag. Jag strävar efter att hitta en funktionell, mångsidig och enkel form med fräsch finish.” säger Anna Enström.

Stengods – SKÖTSELRÅD

Ett mångsidigt och starkt material som tål diskmaskin, ugn, micro och frost. Vissa feta och färgande livsmedel kan dock vid längre kontakt lämna oönskade fläckar på oglaserade ytor.

MAGASINET I HÄGGESLED.

I slutet av 1800-talet flyttar en familj in på Stommen 6, då Häggesled 3:3, även kallad Bråterna. Här var jordbruket i dåligt skick, så även byggnaderna. Men med idogt arbete lyckades familjen bygga upp en gedigen jordbruksfastighet.

Magasinet är troligtvis byggt i början av 1900-talet och avsett för lagerhållning inom jordbruket. Mannen i familjen var smed och en skicklig sådan. Många av de smidesdetaljer man kan se i gårdens byggnader idag är tillverkade här på Stommen av just Smen i Bråterna.

80 år senare flyttar en ny familj in på Stommen. Ett stort intresse för trädgård finns och magasinet genomgår en omfattande förändning. Här hålls bland annat kurser i eternellbindning.

Idag har magasinet genomgått ytterligare en förändring. Här blandas verkstad, butik och botanik hos Enström & Blom.